关于空间情绪设计

SPATIAL EMOTION DESIGN

空间情绪设计 回归人文本真 S.E.D. Spatial Emotion Design: return to purity

 

“空间最終还是要跟人发生关系,设计的本质是为人类创造一种更为合理的生存方式。”就像髙志强所说,建筑空间的优雅隽永于使用者的舒适体验,才是其最終目的。


”Space has to connect with human. The essence of design is to create a more reasonable style of living for mankind.” As Gao implied, the ultimate purpose of design lies in the elegance of architectural space and the comfort of users.

 

“空间情绪设计”的概念与国际WELL健康建筑标准™(WELL™)所宣导的理念不谋而合,他们在全球引导推动一场通过变革建筑及空间来促进人们身心健康的运动。以建筑为媒介,提供一个改善健康与福祉效应的综合模式,能够让使用者的舒适程度、工作效率和心理情绪都获得改善。其中,”空气、水、营养、光线、健身、舒适性和精神“被视为影响人们健康的建筑七属性。


The concept of “S.E.D. Spatial Emotion Design” echoes to the motif of WELL™. WELL™ promotes a campaign to improve public mental health by revolutionizing architecture and space. Through architecture, they provide an integrated model to improve health and mental welfare, which elevates users’ comfort, working efficiency, and emotion. Air, water, nutrition, light, health, comfort, and spirit are considered the seven architectural features that influence health.

 

通过理论调研与实践探索,髙志强重新定义了空间设计与人的情绪边界,将“空间情绪设计”概念引入国内建筑设计行业的视野中。“空间情绪设计”主张把空间功能重新赋予人的属性,通过对空间的设计和塑造,使人居于其中,生理和心理情绪均处于最佳状态。回归到人文本真,首先需要考虑的是“使用者的感知体验”,其次是建筑要“优雅隽永的存在”,最终空间设计能帮助业主创造性地实现更多的附加价值。


Through research and practice, Gao redefines emotional borders between space design and human, introducing S.E.D. Spatial Emotion Design to the domestic architecture design industry. S.E.D. Spatial Emotion Design aims to return space function to users. Through designing and molding of the space, one may dwell within in perfect physical and mental states. To return to pure purity, one has to take the sensational experience of users into consideration. The architecture also has to become a place of elegance. Ultimately, space design can help business owners in creating more added value.


一,于国际前沿接轨 In line with the international frontier


 绿色建筑项目近些年一直是全球建筑设计界的热门议题,在众多的绿色认证标准体系中,2003年推行的LEED标准是美国绿色建筑委员会(USGBC)所建立的领先能源与环境设计建筑评级体系,旨在设计中有效减少对环境和住户的负面影响,强调一幢建筑整个生命週期内的可持续性。

2014年推行的WELL健康建筑标准™(WELL™),正在全球推动一场通过变革建筑及空间来促进人们身心健康的运动。好为建筑,室内空间和社区提供一套重要的健康标准,将设计和施工中的最佳实践与注重实据的医学和科学研究相结合,提供了一个改善健康与福祉效应的综合模式,能够让使用者的舒适程度,工作效率和心理情绪都获得改善。其中,“空气,水,营养,光线,健身,舒适性和精神“被视为影响人们健康的建筑七属性。目前,WELL健康建筑标准™(WELL™)在美国已作为工作空间的新标准而被採用。

建筑环境对我们的健康,福祉和工作效率有著深远的影响。当人们被包围在室内空间中,思维,感情和行为等心理因素也同时出在室内空间的影响中,环境给人以各种生理的刺激和综合影响,同时这些刺激又在大脑中由感觉转化为感情,从而在心理和精神上产生作用。2013年北京“空间情绪设计”概念由高志强创造性地提出并完善,与国际最前沿WELL的健康建筑标准™(WELL™)不谋而合。

Green building projects have been a hot topic in the global architectural design community in recent years. Among the many green certification standards, the LEED standard introduced in 2003 is the leading energy and environmental design building rating system established by the US Green Building Council (USGBC). Designed to effectively reduce negative impacts on the environment and households, emphasizing the sustainability of a building throughout its life cycle.

The WELL Healthy Building StandardTM (WELLTM), launched in 2014, is promoting a global campaign to transform people's physical and mental health through the transformation of architecture and space. WELL provides an important set of health standards for buildings, interior spaces and communities, combining best practices in design and construction with evidence-based medicine and scientific research to provide a comprehensive model for improving health and well-being. The user's comfort level, work efficiency and psychological mood are improved. Among them, "air, water, nutrition, light, fitness, comfort and spirit" are regarded as the seven attributes of the building that affect people's health. Currently, the WELL Health Building StandardTM (WELLTM) has been adopted as a new standard in the workplace in the United States.


The built environment has a profound impact on our health, well-being and productivity. When people are surrounded by indoor space, psychological factors such as thinking, feelings and behavior are also influenced by indoor space. The environment gives people a variety of physiological stimuli and combined effects, and these stimuli are transformed into emotions in the brain, which play a psychological and spiritual role. In Beijing in 2013, the concept of “space emotion design” was creatively proposed and improved by Gao Zhiqiang, which coincided with the internationally leading WELL Health Building StandardTM (WELLTM).


 二,理论缘由 The theoretical reason


任何空间如果脱离了人,它就没有存在的价值和意义。“空间情绪设计”的理念脱胎于2013年深圳“百度国际大厦”设计的竞标中,由高志强领衔的中国建筑设计集团筑邦设计院力挫金斯勒,B + H等世界顶级设计机构,一举中标,并开创性地提出“空间情绪设计”理念。

从百度国际大厦到同仁堂粹和康养体验中心再到宝莱特科技集团等作品,高志强重新定义了空间设计与人的情绪边界,将“空间情绪设计”引入国内建筑设计行业的视野中。

 

If any space is separated from people, it has no value and meaning. The concept of "space emotion design" was born out of the bidding for the design of Shenzhen Baidu International Building in 2013. The Chinese architectural design group Zhubang Design Institute led by Gao Zhiqiang defeated Gensler, B+H and other world-class design institutions, winning the bid and creating Sexually put forward the concept of "space emotion design".

From Baidu International Building to the Tongren Hall and Kangyang Experience Center to the Bao Laite Technology Group, Gao Zhiqiang redefines the spatial design and human emotional boundaries, and introduces “space emotion design” into the domestic architectural design industry.




 三,理論價值 The theoretical value


位于深圳的百度国际大厦原有问题:

1,深圳人口大多数来自全国各地,许多人缺乏对于深圳的城市归属感。

2,城市节奏快,工作强度大和生活压力大,员工易处于焦虑情绪中。

这亦是整个中国人生存状态的缩影,因此高志强要为百度员工创造出舒适舒心的工作环境,确保工作高效,且关注他们的身心健康。


The original problem of Baidu International Building in Shenzhen:

1. Most of Shenzhen's population comes from all over the country, and many people lack a sense of belonging to Shenzhen.

2, the city is fast-paced, work intensity and life pressure, employees are easy to be in anxiety.

This is also the epitome of the entire Chinese living conditions, so Gao Zhiqiang wants to create a comfortable and comfortable working environment for Baidu employees, to ensure efficient work, and to pay attention to their physical and mental health.


(1)提高人与人的社交效率:一天中,人的情绪曲线呈现波动状态,如何让人们在工作场所中,全天保持愉快高效的状态?

●空间形态,员工步入百度大厦,高志强希望空间能使人感受到宁静平和的氛围,一定程度缓释员工在通勤路上产生的焦躁情绪。一层大厅整体採用白和冷灰色调,室内空间多用圆角和曲线呈现,并以光带引导人的视线,减少直射光源的使用,令整个空间更加柔和平静。电梯的井道完全裸露,把电梯轿厢做成类似时空胶囊的感觉。用李彦宏的话说“电梯的设计非常有科技感和未来感,很像时空穿梭机的感觉。”

●电梯厅,是人员密集的空间,穿孔石膏板顶面能够吸收大量噪音,雾化玻璃牆面的彩色楼层导引可以让访客对楼层分佈一目了然,电梯门洞口的氛围灯通过变换不同颜色,能够削弱人们等电梯的烦躁情绪。

●办公空间,打掉桌板,形成面对面敞开式的工作空间。将阳光,空气,水和植物等自然元素融入设计,灰色的地毯,白色的空间,流星般的天花照明,黄色星云似的局部处理,行云流水的书架,令整体空间非常简洁而富有趣味性。同时特殊设计的玻璃幕牆能够遮挡紫外线和隔绝户外噪声,室内通过对声场的模拟,利用地毯和吊顶吸收室内噪音,营造安静的办公环境。

●照明,设计团队对办公楼进行了日照分析,室内照度进行科学严谨的测算,传感器会根据日光角度和紫外线强度自动调节窗帘和室内灯光照度,让桌面始终保持500左右勒克斯的照度,配合不同情景,将照明分成了三种控制模式:日常模式,节日模式和休息模式过渡空间会调节照度的强弱,茶歇区,休息区,餐厅等空间用更温暖的暖色照明,使空间富有层次感。

●动线,通过优化动线,使各部门交集更密切,缩短日常步行距离,工作效率提高。所有通过空间,牆角被处理成圆角,消除紧张感,牆面覆盖了雾化哑光玻璃,易于日常清洁,同时这些牆面是留给每个楼层的员工涂鸦牆,用于释放压力及展示才艺。

●会议室,分设小,中,大三类会议室。三到六个人的小型圆桌会议室,适合进行头脑风暴,设计也更为轻鬆幽默。顶灯是一个圆形树枝灯,牆面为写意水墨画。地面外围像是枯黄的树叶,座椅下面逐渐呈现绿色生机。中会议室和大会议室则以白色和灰色调营造使人集中注意力的效果,水墨画和树枝灯调节室内的艺术氛围。

●多功能厅,是一个异形的空间,牆面延伸至天花板用了一些曲线线条,用四条简洁的光带营造出一个抽象感的未来科幻空间,不管是做报告,还是演出,都能够有非常好的声场效果。用百度LOGO做出来的座位分区,使人们进出更方便,还更有利于消防疏散。


(1) Improve the social efficiency of people: In a day, people's emotional curves are fluctuating. How to keep people happy and efficient throughout the day in the workplace?

● Space form, employees step into the Baidu Building, Gao Zhiqiang hopes that the space can make people feel the calm and peaceful atmosphere, and to some extent relieve the anxiety caused by employees on the commuter road. The first floor of the hall is white and cool gray. The interior space is often rounded and curved, and the light is used to guide the line of sight, reducing the use of direct light sources, making the space more soft and calm. The elevator's hoistway is completely exposed, making the elevator car feel like a space-time capsule. In the words of Li Yanhong: "The design of the elevator is very technical and futuristic, much like the feeling of time and space shuttle."

● The elevator hall is a crowded space. The top surface of the perforated gypsum board can absorb a lot of noise. The colored floor guide of the atomized glass wall allows visitors to see the floor distribution at a glance. The atmosphere light of the elevator door opening can change the color. Weaken the irritability of people waiting for the elevator.

● Office space, knocking off the table and forming a face-to-face open work space. Incorporating natural elements such as sunlight, air, water and plants into the design, gray carpet, white space, meteor-like ceiling lighting, yellow nebula-like local processing, and the flowing bookshelf make the overall space very simple and interesting. At the same time, the specially designed glass curtain wall can block ultraviolet rays and isolate outdoor noise. The interior simulates the sound field and uses carpets and ceilings to absorb indoor noise to create a quiet office environment.

● Lighting, the design team conducted a sunlit analysis of the office building, and the indoor illuminance was scientifically and rigorously measured. The sensor automatically adjusted the illuminance of the curtains and the indoor lights according to the angle of sunlight and the intensity of the ultraviolet light, so that the desktop always maintained the illuminance of about 500 lux, with different scenarios. The lighting is divided into three control modes: daily mode, holiday mode and rest mode. The transition space will adjust the intensity of the illuminance, and the tea break area, rest area, restaurant and other spaces will be illuminated with warmer warm colors, making the space rich in layers.

● Dynamic lines, through the optimization of moving lines, make the departments more closely intersect, shorten the daily walking distance, and improve work efficiency. All through the space, the corners are processed into rounded corners to eliminate tension, the walls are covered with atomized matt glass, easy to clean daily, and these walls are reserved for each floor staff's graffiti wall for releasing pressure and display Talent.

● Meeting rooms, which are divided into small, medium and large conference rooms. A small round table for three to six people, suitable for brainstorming, and designed to be more relaxed and humorous. The ceiling light is a circular branch light, and the wall is a freehand ink painting. The ground outside is like yellow leaves, and the seat is gradually showing green vitality. The medium and large conference rooms are decorated in white and grey to create a concentration of attention. Ink and tree lights adjust the artistic atmosphere of the interior.

● The multi-purpose hall is a special-shaped space. The wall extends to the ceiling with some curved lines. It uses four simple light strips to create an abstract future sci-fi space. Whether it is for reporting or performance, it can be very Good sound field effect. The seat partition made with Baidu LOGO makes it more convenient for people to enter and exit, and it is more conducive to fire evacuation.


 

(2)关注人身心健康:从饮食营养,作息睡眠和生理健康等方面关注人的情绪心理的健康。

●健身房,高志强特意开闢出一整层空间作为健身中心,从室内 - 室外 - 室内,形成环形跑道,外围光线最好的地方做了阳光跑道,可以从室内穿梭到室外,人在奔跑的过程中会产生很强的趣味性。同时利用核心筒的周边做了瑜伽室,跳操房等。在这裡运动,能感受到风,感受到蓝天,感受到四季的变化,感受到自己融入自然地怀抱。

●活力核心区,在办公区的角落用玻璃围合出“活力核心区”,大量的盆栽植物,木地板,形态各异的家具营造出绿色生态的花园环境,阅读,沟通,放空。端头牆面的绿色孔洞是员工感受回到子宫的有趣设计。

●睡眠区,在每层步骤下用遮光率和隔音率极高的幔帐围合出一块休息区,只设置5勒克斯的照度,铺上高绒地毯,摆放一张张智能躺椅,当员工需要休息的时候,可以提前预约躺椅睡觉。每张躺椅上都设有振动提示功能,在不打扰他人的前提下,又能唤醒员工。既很好的利用空间,又将员工的状态维持在很好的状态。

●餐厅,严格挑选自然材质和颜色,大面积的绿色配合木地板,牆面喷绘成森林的远景,大量的吸音的处理,希望员工在这裡就餐时也是一种特别美好的体验。同时严选的食材和科学的营养配餐,为员工的饮食健康提供保证。

●香氛,员工的嗅觉也被设计师很好的照顾到,一是设计整体的新风系统,让室内的空气保证在比较清新的状态。其次,还人为地加入一些植物性的,若有若无的淡淡的甜味气味,使得整个空间环境让人感觉清爽愉快。


(2) Pay attention to people's physical and mental health: pay attention to the health of people's emotional psychology from the aspects of diet nutrition, rest and sleep, and physical health.

● Gymnasium, Gao Zhiqiang deliberately opened up a whole space as a fitness center. From the indoor-outdoor-indoor, a circular runway was formed. The best place in the outer light made a sunny runway, which can be shuttled from indoor to outdoor. The process will be very interesting. At the same time, the center of the core tube is used to make a yoga room, aerobics room, and the like. Exercise here, you can feel the wind, feel the blue sky, feel the changes of the four seasons, and feel your own integration into the natural embrace.

● In the core area of vitality, the “environmental core area” is enclosed by glass in the corner of the office area. A large number of potted plants, wooden floors and different shapes of furniture create a green and ecological garden environment, reading, communicating and emptying. The green hole in the end wall is an interesting design for the staff to feel back to the uterus.

● In the sleeping area, under each step ladder, a rest area is enclosed by a credit with a high shading rate and a high sound insulation rate. Only the illumination of 5 lux is set, the high-velvet carpet is placed, and a smart lounge chair is placed. When you need a break, you can book a reclining chair to sleep in advance. Each chair has a vibrating alert function that wakes up the employee without disturbing others. It not only makes good use of space, but also maintains the state of employees in a good state.

● The restaurant is strictly selected from natural materials and colors. The large area is green with wooden floors, the walls are painted into the forest, and a large number of sound-absorbing treatments are expected. It is also a very good experience for employees to eat here. At the same time, carefully selected ingredients and scientific nutritional meals provide a guarantee for the health of employees.

● Fragrance, the sense of smell of the staff is also well taken care of by the designer. First, the overall fresh air system is designed to ensure that the indoor air is in a relatively fresh state. Secondly, artificially adding some botanical, if not faint sweet smell, makes the whole space environment feel refreshing and happy.


 (3)提升物业价值:一个项目设计除了要赋予美和实用功能外,如何为项目注入附加价值非常重要当项目易手时,设计可以成为项目的附加价值,从而提升了物业价值

●功能佈局,更加合理的功能佈局使空间更适宜使用,释放出更多空间给人,优化行走动线,减少过渡空间对面积的浪费,空间的使用效率提高了,丰富的收纳空间令利用率提升,降低了打理空间的工作量。

●材料和材质,通过对材质材料的组织运用,精简材料种类,降低造价,易于更换;在容易破损的部位使用质地坚固的材料,隐蔽工程使用更优质的材料,使用年限大幅延长。

●模数化设计,在日本和德国很普及,依据空间模数,所有材料进场前被按照图纸尺寸在工厂加工好,加工精度提高,没有了现场加工,现场安装效率大大提升,杜绝了废料垃圾清运,可以节省业主的时间,提升工期,节约材料,节省经费。

●风格,为业主选择更加简洁现代和经典的设计风格,历久弥新。


(3) Enhancing the value of the property: In addition to giving beauty and practical functions, it is very important to inject additional value into the project. When the project changes hands, the design can become the added value of the project, thus enhancing the value of the property.

● Functional layout, more reasonable functional layout makes the space more suitable for use, frees up more space for people, optimizes the walking line, reduces the waste of the space in the transition space, improves the use efficiency of the space, and enriches the storage space. Lifting reduces the workload of taking care of the space.

● Materials and materials, through the use of materials and materials, streamline the types of materials, reduce the cost, easy to replace; use materials with strong texture in the easily damaged parts, use better materials for concealed projects, and greatly extend the service life.

● Modular design is very popular in Japan and Germany. According to the spatial modulus, all materials are processed in the factory according to the drawing size before entering the field. The processing precision is improved, and there is no on-site processing. The on-site installation efficiency is greatly improved, and the waste is eliminated. Garbage removal can save the owner's time, improve the construction period, save materials, and save money.

● Style, choose a simpler modern and classic design style for the owners, and last forever.


扫描二维码分享到微信

在线咨询
联系电话

13701360677